Egzotyczna superżywność

Egzotyczna superżywność

05-09-2014 | Posted by Paulina

Urlopy coraz częściej spędzamy w egzotycznych zakątkach świata. Pobyt w tych rejonach zapewnia wspaniałe doznania klimatyczne i kulturowe, ale jest również okazją do spróbowania nieznanej nam dotąd egzotycznej żywności. Do takiej należy m. in. opuncja, alfa – alfa, camu – camu, cupuacu, czy jagody goji. Brzmi ciekawie? Czy spożywając egzotyczne dary natury możesz zyskać zdrowie?

Opuncja:

Nazywana jest inaczej figą indyjską lub figą kaktusową. Jest rośliną o lekko kwaśnym, orzeźwiającym smaku. Ze względu na to, że jest bardzo łatwa w uprawie i wytrzymała na zmiany temperatury otoczenia, staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Co jest w niej takiego wyjątkowego? Poza tym, że jest smaczna i idealnie nadaje się na letnią przekąskę (świeża, jako dodatek do lodów, sałatek, drinków), powinna stanowić nieodłączny element diety odchudzającej. Zmniejsza ona, bowiem wchłanianie tłuszczu oraz zapobiega jego odkładaniu się w tkance tłuszczowej. Hamuje poczucie głodu. Działa również moczopędnie, co pozwala pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Zawiera błonnik, witaminę C, wapń oraz fosfor. To wszystko sprawia, że spożywając opuncję, nie tylko pozbędziemy się zbędnych kilogramów, ale też dostarczymy swojemu organizmowi cennych składników odżywczych.

Alfa – alfa (lucerna):

Nie bez powodu nazywa się je „kiełkami życia”. Od lat lucerna była wykorzystywana w medycynie ludowej jako niezwykły środek leczniczy. Roślina ta jest dodawana do praktycznie każdej potrawy spożywanej w Meksyku.  Zawiera wszystkie najważniejsze dla organizmu witaminy oraz sole mineralne. Wapń i fosfor, obecne w lucernie, wzmacniają zęby i kości. Uważa się, że lucerna zapobiega miażdżycy naczyń. Bardzo korzystnie wpływa na układ pokarmowy - łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka, likwiduje wzdęcia brzucha, usprawnia procesy trawienia pokarmu i poprawia apetyt. Dzięki zawartości fitoestrogenów, likwiduje nieprzyjemne objawy okresu menopauzy i opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Camu – camu:

Zwana „amazońską superjagodą”. Spośród innych roślin wyróżnia ją ogromna zawartość witaminy C – posiada jej tak dużo, że ma to odzwierciedlenie w jej smaku – jest zbyt kwaśna, by spożywać ją na surowo. Stanowi ona jednak doskonały dodatek do lodów, deserów, napojów, ciast i cukierków.  Witamina C stanowi aż 2-3 % jej suchej masy, znacznie przewyższając w tym względzie, cytrynę czy pomarańcze. Wzmacnia odporność, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Ponadto zjadana regularnie stanowi doskonałe źródło przeciwutleniaczy.  Oprócz witaminy C, camu – camu bogata jest w karotenoidy, korzystnie wpływające na narząd wzroku oraz kondycję i koloryt naszej skóry.

Cupuacu:

Jest kuzynem kakao. Rośnie na drzewach w regionach amazońskich lasów deszczowych w Brazylii i Peru. Jego wspaniały smak sprawia, że jest doskonałą alternatywą dla czekolady. Swoimi wartościami odżywczymi wielokrotnie przewyższa kakao. Dodaje energii, zapobiega uczuciu zmęczenia, przyspiesza regenerację organizmu. Bogaty jest we flawonoidy działające doskonale na układ krążenia – obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu we krwi, wzmacniają naczynia krwionośne. Ma ponadto działanie przeciwzapalne.

Jagody goji:

Uznawane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Od wieków wykorzystywane są w Chinach jako tradycyjny środek leczniczy. Charakteryzują się słodkim smakiem – są doskonałe zarówno w postaci świeżej jak i suszonej. Od innych owoców wyróżnia je bardzo wysoka wartość zeaksantyny, beta karotenu, luteiny – odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Charakterystyczny dla jagód goji jest kompleks polisacharydów LBP, od którego zależy ich ogromna wartość odżywcza i korzystny wpływ na zdrowie człowieka – zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych, poprawa funkcji wątroby i nerek, wzrost odporności organizmu i sił witalnych oraz lepsza jakość snu. 

News Tags